Българска асоциация за алтернативен туризъм


Зелена къща**
с. Драшкова поляна
http://eco-artbg.com

vili_focus@yahoo.com, vilivesela@abv.bg
0670/ 98967; 0888 942 528

 

Ние сме БААТ

Нашата мисия: Ние се стремим към устойчиво развитие и повишаване качеството на туристическия продукт и инфраструктура и активно подпомагаме всяка инициатива в тази област. Ние искаме да направим България значима и интригуваща дестинация за алтернативен туризъм като обръщаме особено внимание на човешките й ресурси и природа. Ние насърчаваме развитието на партньорства, за да направим България заедно по-добро място за живот и бизнес. 

Снимка на планина 
Присъединете се към каузата на БААТ за устойчиво развитие на туризма в България. Станете един от нас, за да подпомогнем заедно малкия туристически бизнес в България - този на Зелените къщи за гости, на специализираните туроператори, на спортните клубове и нестандартните пътувания. Разберете повече за ползите от членство в БААТ.

"Зелена къща" е сертификат, който оценява българското предлагане в къщи за гости и семейни хотели според международните изисквания на Еврожит, както са публикувани на quality.eurogites.org. Въздействието върху околната среда се оценява по критериите на ЕСЕАТ- www.eceat.org
Целта ни е да насърчим къщите за гости да се съобразяват с екологичните норми и да показват на гостите си как самите те могат да бъдат полезни за опазването на природата.
Запознай се със Зелените къщи >>


Проект "Общност на отговорни рекреационни инициативи в Европа" (Community of responsible recreational initatives in Europe-CORRIE) е финансиран по програма Еразъм +. Българска асоциация за алтернативен туризъм е водещ партньор, а останалите партньори са от Нидрерландия, Малта, Испания, Великобритания, Португалия и Италия.

Проектът CORRIE разработи цялостна програма за малкия и среден бизнес в туризма, осигурявайки му всички материали, инструменти и подкрепа, които са необходими за успешното развиване на отговорен туризъм.

www.corrie.eu


 

БААТ е партньор за Бълграия по проект "Съгласуване в планирането на велосипедния и екотуризъм в област Русе" по Програма за транснационално сътрудничество Дунав 2014-2020. Основната цел на проекта е да постави въпроса за координирано развитие на велосипедния туризъм на областно равнище, като се разработи стратегия за територията на област Русе. В дейностите е предвидено изграждане на автоматизирана система за преброяване на велосипеди по пътната мрежа на Област Русе.
Повече информация за проекта и профил на купувача >>


лого на Програма Леонардо

 

Наръчникът „Устойчив и отговорен туризъм. Добри практики от Франция и България” събира на едно място френския опит и политика в тази област и мненията на много британски и български международни експерти. От фундаментално значение е частта посветена на управление на устойчивия туризъм, следвана от въведение в отговорния туризъм, анализи и визия за българския туризъм  Особено ценни са добрите практики (над 40), които правят изданието и практически ориентирано, един настолна книга за устойчивия път като концепция и отговорният подход в туризма.


Изданието може да закупите от офисите на БААТ и Зиг Заг Холидейз на бул. Ал. Стамболийски 20В (вход от ул. Лавеле), магазини Стената и книжарници "Пингвините".


 

Наръчник Устойчив туризъм

На 23 септември 2009 излезе новото пето по ред издание на Пътеводителя на БААТ. Продължението на „Пътеводител за къщи за гости и семейни хотели” от 2006 г. носи ново име и това не е случайно. Освен специална селекция на места за настаняване в Пътеводител за гостоприемство и приключения могат да бъдат намерени разнообразни предложения за свободното време

Разгледайте пътеводителя >>

 

Българската природа е уникална и трябва да бъде опазвана от всички, така че да можем да й се наслаждаваме в бъдеще. Устойчивият туризъм помага за опазването на околната среда, но за съжаление туристическата индустрия на България е в критичен период. Инвестициите са под въпрос в резултат на презастрояване, което нарушава природната среда и е съпроводено с некачествено обслужване. Селският туризъм и екотуризмът притежават между 0.5 и 5 % от туристическото търсене и се превръщат в пример за отговорно гостоприемство и качество на предлагания продукт.

Любомир Попйорданов
Председател на Управителния съвет на БААТ

 

Пътеводител на България

Информация за Вашата ваканция в Европа  www.visiteurope.com

 

Селски туризъм в Европа  www.eurogites.org

 

създадена на 04.12.2006; обновена на 16.12.2019