Профил на обект

контакти

Зелена къща** Къща за гости Старият Ловеч
Зелена къща**

Ловеч, ул. Феликс Каниц 2
Димитър Лалев
0885 875 689
dmtrlalev@gmail.com
http://oldlovech.com
GPS: 43.129534,24.716771

 
галерия
Местоположение
Къща за гости „Старият Ловеч” се намира в стария квартал на Ловеч – Вароша. Точно под средновековната крепост и паметника на Васил Левски, тесните калдъръмени улички се промушват между старите възрожденски къщи. Кварталчето, където преди Освобождението са живели българите, се свързва с по-голямата турска част на Ловеч с известния покрит мост изграден от Кольо Фичето.
 
Стил на обекта
Годината на строеж на къщата не може да бъде определена с точност, но съдейки по архитектурните елементи може да се датира към първата половина на XVIII  в. В разказ за Васил Левски тази къща е много добре описана при едно от неговите бягства. Къщата е реновирана през 2010 г. от семейство Лалеви. При работата с голямо внимание са използвани техники характерни за архитектурата на Ловеч. Къщата разполага с 4 стаи със самостоятелни санитарни възли и механа.
 
Допълнителни услуги
В Ловешкия край има множество интересни места, които могат да бъдат посетени. Домакините предоставят информация за културните забележителности и историята на града. Те могат да организират преход в Троянския Балкан, екскурзия до Деветашката пещера или посещение на Музея на занаятите в с. Орешак.
 
Устойчиво развитие
При реновацията на къщата са вложени средства за високоефективна отоплителна система. 70-сантиметровите каменни зидове и кирпичения градеж осигуряват много добра изолация за топлина през зимата и хлад през лятото. Стъклото и пластмасата се изхвърлят разделно. Mлечните и месните продукти са от местни доставчици.