Профил на обект

контакти

Зелена къща** Къща за гости Джуджева къща
Зелена къща**

Панагюрище, ул. Кръстьо Чолаков 17
Радина Петришка
0899 962 382
hoteldjudjevakyshta@gmail.com
http://www.hotelpanagyrishte.com
GPS: 42.510763,24.179964

 
галерия

Местоположение и история
Около 1860 г. в Панагюрище е строена къщата на Дедьовия род. Бащата е бил богат джелепин и имал четири дъщери. Една от тях се омъжила за Петър Джуджев – получил образованието си в Сорбоната и учил с Мария Кюри. Петър Джуджев е въвел електричеството в града. Той откупил останалите дялове от къщата и тя станала Джуджева. Основната реставрация е правена през 70-те години, когато къщата е била резиденция на Пенчо Кубадински. Семейство Петришки купуват къщата през 2007 г. Те подписали договора за покупка с множество наследници от различни градове на страната. „Влязохме да преговаряме в девет и излязохме в четири” – разказват домакините. Радина Петришка от малка си спомня как е надничала през портата на къщата. Баща й има ресторантски бизнес от 20 г. и си е мечтал да има хотел за да може хората, които минават през града да остават за по-дълго. Къщата отваря врати в началото 2010.

Стил на обекта
Къщата има 150 годишна история. При реставрацията проектът е под контрола на института за паметници на културата. Запазени добре са една много стара греда и една от оригиналните резбовани врати, според която са изработени новите.

Допълнителни услуги
Предлагат се колела за велопреходи до Оборище, Копривщица, Панагюрски колони. Има маркирани пешеходни пътеки до Бело Камъне, Старосел. Могат да се организират посещения на розоварна, насаждения с маслодайна роза и лавандула и участие в розобер. В Купчийницата в двора се продават предмети на бита от миналото, ръчно бродирани ризи, плетени чорапи и други сувенири, произведени от местните. На туристите се предлага разходка в града с местен екскурзовод специалист по история.

Устойчиво развитие
Къщата разполага с инсталация за затопляне на вода от слънцето, която покрива по-голямата част от нуждите за гореща вода през топлия сезон. В остналато време необходимата топлина се произвежда от високоефективна централна отоплителна система, която работи с екопелети. Къщата е с много добра топлоизолация и няма нужда от климатизация през лятото. Енергоспестяващи уреди осигуряват намаляването на потребеното електричество.
 
Политиката на обекта в областта на отпадъците може да служи за пример. На първо място домаикините купуват продукти в големи опаковки и намаляват генерирания отпадък. В обекта функционира разделно събиране на отпадъците за стопанството и гостите. Хартията се предава за рециклиране, но приходите не покриват разходите им за това.

Зеленчуците се доставят от борсата в Черногорово от избрани земеделски производители. В къщата на възрастните родители има голяма градина, където се произвежда чиста продукция. Доставчиците на млечни и месни продукти са също са подбрани. Роднина на семейството гледа овце и прави овче сирене, което се оценява високо. Правят се домашни консерви – лютеница, кьополу, печени чушки, туршии.