Профил на обект

контакти

Зелена къща** Къща за гости Дешка
Зелена къща**

Горно Драглище, ул. Първа 46
Надка Кротева
0886 436 708
GPS: 41.947102, 23.508845

 
галерия

Местоположение
Село Горно Драглище се намира на пътя за Добърско, отстои на 13 км северно от Разлог, в подножието на Рила планина. Летните и зимни пътеки бродят из гората и ще изведат опитните планинари по едни от най-високите склонове на Балканите.
Стил на обекта
Дешка посреща гоститев собствената си къща, към която съпругът и Владо изгражда пристройка с още няколко стаи и зимна градина, която сам поддържа грижливо. Гостите задълително се канят в кухнята, докато Дешка готви на любимата си „циганска” печка. Стаята до трапезарията е превърната в етнографски музей, който събира експонати на семейства от цялото село. В малкия двор домакините отглеждат кокошки.  
Допълнителни услуги
Колкото и свободно време да имате трудно ще се наситите на най-различни занимания, за които домакините са помислили - приготвяне на чумлек, шупла, суи чушчи, сушен зелен фасул, боб „пратар” (расте на пръти), бурек под вещото ръководство на Дешка; посвещаване в местните занаяти тъкане на „разбой” (стан), предене на хурка, плетене на пет куки; вечерни разкази за народни поверия, традиции и разбира се танцуване на „оро”.
Устойчиво развитие
Дешка има особено отношение към храната – трябва да се приготви с продукти гледани в техния двор или при роднини и съселяни. Пазаруват само това, което не могат да си произведат и не изхвърлят нещо, което може да се използва по двора или в къщата. Органичните отпадъци се дават на „гудето” (прасето) или се компостират. За новата пристройка Владо е инсталирал фотоклетки и е сложил енергоспестяващи крушки, ще ги сменя всичките и търси начин да сложи и слънчеви панели. Посрещат училищни групи и ги учат на уважение към природата и традициите. Помагат за поддръжката на изградените екопътеки.