Профил на обект

контакти

Зелена къща** Къща за гости Цуцовa къща
Зелена къща**

4370 Калофер, ул. Блъскова 7
Николай Цуцов
0887/ 804 223
http://www.cucovata.com/
GPS: 42.612359,24.973144

 
галерия

Цуцовата къща е построена малко преди Освобождението и е вплетена с историята на този период. Тя е от малкото къщи, съхранили дъха на Възрождението. Разположена е  в самия център на град Калофер и приема гости целогодишно. Калофер е малко градче в Южна България разположен в подножието на Стара Планина. Намира се само на 56км от Пловдив и 164км от София. В близост до града се намират курортни селища богати на минерални извори, което  дава добра възможност за съчетание между здравословните процедури и чистия планински въздух. Градът е важен пункт за много маршрути в областта на национален парк "Централен Балкан" - към х.Рай, в.Ботев, водоскока Райското пръскало, както и към резервата "Джендема".
Калофер е известен не само с чудната си природа, но и с красивата си архитектура-тук ще видите Девическия манастир, наследник на 4 метоха, Мъжкият манастир, които функционира от 1640г., родната къща-музей на Христо Ботев и музея на просветителското дело, които се помещава в едно от първите училища в България.
Комплексът разполага с 30 места, разпределени в 14 стаи, три от които могат да се използват като тройни. Той разполага с зидани печки, долапи, дървени тавани, традиционни черги и миндерета, които ще ви принесат в уютната атмосфера на възрождениския дом. На разположение на гостите, които искат да се проявят като кулинари, са оборудвана кухня, барбекю и старовремска пещ, в която може да поберете цяло агне. Една от запазените изненади на домакините са пивкото домашно вино и благата калоферска ракия.