Гостоприемство с отговорност

Какво е Зелена къща? 

България е интригуваща дестинация. За да бъде усетен духа на страната обаче, човек трябва да се отклони от широко известните туристически маршрути и да потърси чара на малките градчета и села, разположени сред живописните природни местности в страната.

Зелена къща® е марка за качество, която предлага адреси на гостоприемството, отбрани заради тяхното автентично посрещане и грижа за природата при обслужването на гостите си. Сертификатът Зелена къща® се присъжда на къщи за гости и семейни хотели, които успешно са преминали оценка за съвместимост с европейските критерии за качестено настаняване, където отрицателното въздействие върху природата е сведено до минимум. Домакините най-често са семейства от местната общност, които познават своя край и умеят да представят на гостите красотата на заобикалящата природа, чара на традиционния бит и особеностите на местната кухня. Те полагат старание стопанството им да пести природните ресурси, да не замърсява околната среда и насърчават гостите да пътуват по един отговорен начин с уважение към природата.

Всяка Зелена къща® е различна и ще накара гостите си да се почувстват у дома и да изживеят пътуването си като лично откритие и приключение. Можете да се насладите на домашен уют и неопитвани местни ястия, да се посветите в традиционно изкуство и да се разходите из околностите в увлекателната компания на домакините. Попитайте дали и Вие не можете да се включите в грижата за природата - да засадите дръвче или да подпомогнете местна инициатива.

Кои са Зелените къщи?


Джуджева къща, гр. Панагюрище
Къща за гости "Дивата ферма", с. Горно поле
Къща за гости Дешка, с. Горно Драглище
Къща за гости Еко Арт, с. Драшкова поляна
Косовски къщи, с. Косово
Старото школо, с. Съботковци
Хан Мадона, махала Фалковец
Хаджипопова къща, гр. Банско

 


Екотуризмът придобива все по-голяма актуалност и значимост. Какво представляват т.нар. зелени къщи и къде ги има вече в България? И още - какво могат да научат туристите, които почиват на такива места? Отговорите на тези въпроси ще ни даде най-новият брой на рубриката "Зелена светлина". Авторите изказват специални благодарности на Българската асоциация за алтернативен туризъм за оказаната при заснемането на материала помощ.
 
http://bnt.bg/bg/news/view/54496/zeleni_kyshti

 

 

 

 

 


 

Интервю с Любомир Попйорданов и Надка Кротева в предаването "Преди обед" на бТВ

Представяне на Зелена къща по време на фестивала Зелени дни 2014

 

 

 

създадена на 06.03.2009; обновена на 12.02.2019