Профил на обект

Туристически информационен център Хасково

контакти

ТИЦ Туристически информационен център Хасково
ТИЦ

Хасково, бул. Г.С. Раковски 1А
Диляна Кабадаева
038 666 444
tourism.haskovo@gmail.com
http://www.haskovo.com
GPS: 41.933638,25.555618

 
галерия

ХАСКОВО – ГРАДЪТ НА БОГОРОДИЦА

Най-високата в света статуя на Дева Мария с Младенеца е издигната през 2003 г. Тя е вписана в Рекордите на Гинес и в Стоте национални туристически обекта. Изработена е от полимер-бетон и тежи 120 тона, а височината ѝ е 32,8 м. Построяването на Монумент Богородица става изцяло с дарения. Символът не е избран случайно – Божията Майка винаги е била покровителка на Хасково. В хилядолетната му история Рождество Богородично се е почитал като най-голям празник, а с решение на Общинския съвет 8 септември става и Ден на Хасково. През 2010 година, отново само с дарения, до Монумента бе издигната и Камбанария – една от най-високите на Балканите.

Александровската гробница е един от най-ярките паметници на тракийската култура – част от Стоте национални туристически обекта и кандидат за ЮНЕСКО. През 2009 г. до нея бе издигнат музеен център "Тракийско изкуство в Източните Родопи". За построяването му Япония дари близо 3 милиона долара, а комплексът бе открит лично от принц Акишино. Сред най-ярките експонати в музея безспорно са златните апликации, датиращи от 4500-4000 г. пр. Хр. Заедно с накитите от Варненския некропол, те са най-старите златни съкровища в света.

Узунджовската църква е най-голямата селска църква в България. Тя по удивителен начин съчетава в себе си елементи от християнството и исляма. Построена като християнски храм, тя била унищожена от Османската империя. На нейно място е издигната джамия – част от огромен керван сарай, чийто централен вход е запазен и до днес. В началото на 20 в. започва преустройството на джамията в църква. През 2007 г. храмът е възстановен основно. Резбован е иконостас, който е сред трите най-внушителни в страната и единствения, в който има надписи на глаголица. През миналия век Узунджовската църква е обявена за паметник на културата.