Профил на обект

Къща за гости "У Нико"

контакти

Зелена къща* Къща за гости "У Нико"
Зелена къща*

с. Орехово
Румяна Костова
0888 748 721
rudnik_kostov@abv.bg
http://www.uniquo.info
GPS: 41.869625,24.612465

 
галерия

Местоположение

Село Орехово се намира в Западните Родопи на 1061 м н.в., в полите на рида Чернатица. Разположено е амфитеатрално на левия бряг на р. Орешица. „У Нико” се пада вдясно при влизане в селото.

Стил на обекта

Когато сте на гости У Нико може да се насладите най-вече на пространството в сграда, която преди е имала произвоствена функция. Обстановката е свежа и съвременна с широки стаи и индивидуално обзавеждане. По стените можете да видите исторически карти на Българската държава от ралични периоди.

Допълнителни услуги


За разлика от Рила и Пирин, тук туристическите маршрути са по-леки и по-безопасни.
През селото протича р. Орещица. Над селото тя е много чиста, тъй като по-нагоре няма замърсители. На реката има два водопада, а по пътеката край нея са изградени няколко мостчета. В самото село и около него са изграден множество чешми.
В защитената местност „Средните ливади” се намират няколко вековни дървета, обявени за защитен природен обект.
Редки видове са родопски силивряк, родопски магарешки бодил, балканска козя брада.
Срещат се ястреб, мишелов, орел (малък), чухал, бухал, яребица, глухар, зеленоглава патица, зелен кълвач, скална лястовица, бяла стърчиопашка, орехче, градинска червеноопашка, синигер, сойка, гарван, славей.
Селото се явява изходен пункт към прочутия връх Персенк 2074 м надморска височина, към хижа “Персенк”, хижа “Ловен дом” – Варна и римски път, построен върху стар тракийски, запазил своята каменна настилка непокътната и до днес.

Устойчиво развитие

Към обекта са инсталирани слънчеви колектори за затопляне на вода. Храната се приготвя с продукция от собствена градина и от селото.