Профил на обект

Чифлик Елена

контакти

Зелена къща** Чифлик Елена
Зелена къща**

с. Кюлевча, ул. Ален мак 5
Елена Георгиева
0887 20 11 35; 0888 43 25 25
GPS: 43.257487,27.11576

 
галерия

Местоположение 

Само на няколко километра от известните Мадарски скали се намира с. Кюлевча. В близост са разположени забележителности със световна известност като Мадарския конник, старите български столици Плиска и Преслав. Тук е разположен и природен парк Шуменско плато.  Именно тук се намира и „Чифлик Елена”.

Стил на обекта 

Къщата е построена в типичния за района добруджански стил. Изобилстват дървените орнаменти и декорации. Страстта на собственичката към старите предмети е и причината много старинни предмети, оръдия на труда, картини и икони да бъдат реставрирани и поставени като декорации навсякъде из къщата. Обзавеждането и декорациите са детайлно и стилно съчетани. Всяко ъгълче е заето от точния за него предмет. Дори на най-малките елементи сякаш е отделено специално внимание и е намерено точното им място. Драпериите и перденцата, плетените възглавнички, букетчетата живи или сушени цветя придават на мястото неповторим дух и уют.  Много стари предмети, картини и икони са били спасени от изхвърляне от мазетата и таваните на съседи, много от тях са реставрирани и изложени в къщата. Над механата, помещаваща се в съседната сграда, е създадена импровизирана етнографска експозиция, където гостите могат да се запознаят с различни старинни предмети и оръдия на труда. Изложените предмети дават представа за българския дом през Възраждането.

Допълнителни услуги 

Като допълнителна услуга на гостите се предоставя възможност да наблюдават и да се включат в приготвянето на лютеница, в правенето на баница, обредни хлябове и други традиционни ястия. На цветен картон са на няколко езика са разпечатани рецептите на различни традиционни ястия. Можете да се разходите с магарешка каручка и да послушате песните на Кюлевченските баби.

Устойчиво развитие

Къщата разполага с огромен двор, в който се отглеждат различни видове зеленчуци и плодове, без изкуствени торове и пестициди. Храната е домашна и изключително вкусна!