България - Дестинация Зелен туризъм

Лого Леонардо
Тази дейност се финансира от Европейската комисия


На тази страница можете да изтеглите запис на представянията, които бяха направени на конференция организирана от Френски културен институт и БААТ

16 април 2010 г., в рамките на Зелени дни - София

Eвелин Дюрийо е заваршила документалистика. В началото на кариерата си работи в Европейското сдружение за информация и местно развитие, което обслужва институции като ЕС. Работи по различни методологични аспекти свързани с прилагането на LEADER II (1996-2001), в частност в групите ангажирани с темите „околна среда” и „иновации”, както и в създаването на „педагогическо досие”. Като обучител, тя за участва в обучението по „метода LEADER" и Европейските структурни фондове на експерти по развитието и на съветници по еко-въпросите. Участва и в групата направила междинната оценка на LEADER+ за Франция и Валония. В екипа за комуникация на програмата LIFE от 2004.             www.ec.europa.eu/environment/life
Запис на изказването

Въведение :
- акад. Никола Съботинов, председател на Българската академия на науките
- г-н Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма
- Н. Пр. Етиен дьо Понсен, посланик на Р Франция
- г-жа Евдокиа Манева, заместник министър на околната среда и водите
- г-жа Гинка Чавдарова, изп. д-р на Националното сдружение на общините в България
- г-н Любомир Попйорданов – Председател на Българска Асоциация за Алтернативен Туризъм

Жерар Казалис е директор на Комитета по туризъм на департамента Беарн и страна на Баските (регион Pyrénées-Atlantiques). Завършил е икономически науки и журналистика. Има специализации и в облсатта на мениджмънта, маркетинга, управлението на местни общности. Работил е на различни позиции в мотел, къмпинг, ваканционно селище спортно-развлекателна база, както и в създаването и управлението на програмчи за местно туристическо развитие. Департаментът разглежда като приоритети за 2010 г. разпознаваемостта на региона като туристическа дестинация и подобряване ефикасността на мрежите и инструментите за комерсиализация на своя туристически продукт.     www.tourisme64.com
Запис на изказването
Росен Василев се дипломира като агроном в Аграрния университет в Пловдив, с дипломна работа върху флората на остров Поповата ада, в река Марица при с.Виница, който по-късно е обявен за защитена местност. През 1994г постъпва на работа в Агенция „Одисея-ин”, а от 1998 г. до 2009 г. е изпълнителен директор на Българската Фондация Биоразнообразие. Страстен природолюбител, колоездач и природозащитник по душа, Росен е работил активно за развитието на мрежата от защитени територии в България и популяризиране на природните ни богатства. Експерт по екотуризъм и устойчиво развитие.  
Запис на изказването
Живко Джамяров е собственик на „Зелена земя”, дистрибутор на четири френски бранда в областта на висококачествените био храни и напитки и бизнес с кауза. Всички продукти притежа    ват сертификат за справедливата търговия. Увлекателен презентатор и подръжник на новата вълна от млади предприемач в областта на зеления бизнес.                                             www.zelenasemia.com
Запис на изказването  
Кирил Калоянов обожава малките пътища, уютните села и високите планини. За свое изкуство е избрал фотографията, а за спорт - катеренето. Пътувал е чак до Аляска. Завършил е "География на туризма" в СУ. В момента учи магистратура „ Етнология и културна антропология” . Изпълнителен директор на БААТ, мениджър на проекта „Зелена къща”.
Запис на изказването 
Филип Елио e вицепрезидент на най-голямата в света мрежа за настаняване в селски райони - Gîtes de France, и собственик на 3 обекта „стаи за гости” и на еко-къщата Au chapeau des Augers в Турен. Член на  Изпълнителното бюро на Еврожит, европейската мрежа обединяваща националните сдружения, в която членува и БААТ. Eто как представя концепцията за еко къщите във Франция: „Още със създаването си Gîtes de France не просто пропагандират в своето послание, като ценност, посрещането и гостоприемството, но и човешкото лице на туризма, което се обобщава с термина устойчивост: « Трябва да се отстоява едно различно разбиране за туризъм - туризмът, като дейност подпомагаща срещата и споделянето между хората, и която уважава и подчертава идентичността на териториите. ».
www.eurogites.org, www.gites-de-france.com, www.auhameaudesaugers.fr
Запис на изказването 
Жан-Пиер Ламик Авантюрист и пътешественик по призвание, Жан-Пиер има зад гърба си 25 г. пратика в областта на културния и прииключенския туризъм. Той е създател и президент на Асоциацията за екологично отговорни пътувния V.V.E. Завършил е „Местно туристическо развитие и междукултурни взаимоотношения”  Своят професионален опит трупа обикаляйки света и особено средиземноморските държави. Автор е на „Устойчивия туризъм - утопия или реалност?” и на книга за устойчиви ски. Член на комисиите за трекинг и екотуризъм към Националия синдикат на водачите-придружители в планината. Съ-организатор на френския Национален форум за отговорен туризъм.
www.voyageons-autrement.com/voyageurs-voyagistes-eco-responsables
Запис на изказването 
Благовеста Василева е собственик на къща за гости „Дивата ферма”, с.Горно поле, община Маджарово. „Дивата ферма” е семеен бизнес, който съчетава екологичен туризъм и планинско животновъдство. Собствениците на фермата отглеждат животни - основно крави по естествен пасищен начин, и са в процес на получаване на сертификат за производство на екологично месо. Във своята ферма те предлагат на туристите основно храна, която е произведена във фермата (месо, плодове, зеленчуци, мед и риба) и активности сред природата – наблюдение на птици и диви животни, езда, разходка с лодка из язовирите, отглеждане на пчели, преходи, риболов, местни занаяти, докосване до непознати местни породи и до селския бит. Вдъхновяваща кухня!     
Запис на изказването             
Величка Ганковска е собственик на къща за гости „Еко-Арт”, с. Драшкова поляна, община Априлци. Има постижения в областта на художествената фотография, екскурзоводството и интерпретацията на културното наследство. Завършен планинар. Заедно със съпруга си художника-керамик Енчо Ганчовски, те създават един нов за България продукт – домашно гостоприемство със запознаване и практикуване на артистични дейности, и активности сред природата – пешеходни преходи в пред-Балкана, запознаване с местната флора, бране на билки и гъби. Носители са на специално отличие на БААТ за „Артистична атмосфера и творчески дух” за 2008 г. Има сертификати от РТА „Стара планина”, PAN Parks и БААТ като „зелена къща” 
Запис на изказването  
Александър Генчев е управител на СолЕр Интернешънъл и архитект по образование. Занимава се с архитектурно проучване и проектиране в светлината на устойчивото развитие. Принципите на енергийната ефективност са в основата на прилаганите методи за проектиране на нискоенергийни и пасивни сгради, подчинени на опазването на околната среда и използването на щадящи природните ресурси материали и изделия. Разработва проекти, които стимулират развитието на сектора за производство на екологично чиста енергия от възобновяеми енергийни източници и биомаса. Арх. Генчев и СолЕр са носители на много награди от архитектурни конкурси.     www.solair-bg.eu
Запис на изказването 
Режис Маркон е хотелиер и ресторантьор, собственик на ресторант отличен с 3 звезди (макарона) на Мишлен (!) и на тематичен еко хотел “Regis et Jacques Marcon – Relaix&Chataux ****, който наскоро получи сертификата Ecolabel на Европейската Комисия! През 2005 г. е обявен за готвач на годината. Ще се представи с видео-послание представящо създаването на този уникален хотел.
www.regismarcon.fr
Запис на изказването 
Жак Брюн е генерален директор на хотел Хилтън в София, и ще представи политиките на една голяма хотелиерска верига в областта на корпоративната отговорност и околната среда.
Запис на изказването  

създадена на 23.03.2012; обновена на 23.03.2012